Baggrund og visioner

Mange forældre synes, det er svært at tage børnene med i køkkenet og derfor lærer mange børn ikke at lave mad. Derfor laver vi Fars køkkenskole.

På spørgsmålet om hvordan en 6. klasses dreng ville lave mad til sin familie, svarer han: ”Jeg ville nok tage hensyn til min mor og far, og de kan godt lide hakkebøf. Så jeg ville købe noget hakkekød. Og så ville jeg lave noget hvid sovs, ikke brunt, hvid sovs feder ikke så meget som brunt, det smager godt, også fordi det er sundt.”

Eksemplet viser blot, at selvom interessen for at stå i køkkenet er til stede, kan det være vanskeligt at finde den rette vej til både sund og velsmagende mad.

Så hvordan sikrer vi som samfund og som kommune, at børn og unge lærer at lave god og sund mad?

Og så er der jo også lige de voksne. Nationale indsatser og kampagner om fx sund kost, har ikke vist sig at nå de udsatte borgere. I den forbindelse er særligt mændene en udsat gruppe, idet deres kostvaner er så markant dårligere end kvinders, at de oftere får livsstilssygdomme og dør 3-4 år før danske kvinder.

Hvis vi ønsker, at mændene og den næste generation skal kunne glædes ved hjemmelavet mad og mestre denne del af livet, er der behov for nytænkning i forhold til indsatser, som medvirker til at familien får den nødvendige støtte til at kunne skabe gode mad- og måltidsvaner.

Vi ved, at mænd skal nås på andre måder end kvinder, og derfor er Fars køkkenskole opbygget på mændenes og børnenes præmisser. Kun ved at få succesoplevelser i køkkenet skabes interessen for og lysten til at lave god, smagfuld og sund mad.

Vallensbæk kommunes vision for Fars køkkenskole er:

At styrke familien Danmarks madlavningskompetencer, så de spiser sund, hjemmelavet mad af gode råvarer, som de har tilberedt sammen - også om 5 år.

Sidst opdateret 16.02.2015